Mrówkojadek

Inna nazwa: mrówkojad karłowaty.

Jest to zwierzę z rzędu szczerbaków, zaliczane do mrówkojadów, jedyny przedstawiciel rodzaju Cyclopes.

Obecnie klasyfikowany w monogatunkowej rodzinie Cyclopedidae.

Od pozostałych mrówkojadów odróżnia go liczba chromosomów (64).

Mrówkojadek występuje w lasach Ameryki Środkowej i Południowej, od południowego Meksyku do Boliwii i Brazylii.

Najmniejszy z mrówkojadów.

Długość ciała – 20 cm, ogona 18 cm.

Sierść miękka, wełnista, szara do złocistej, z ciemną pręgą wzdłuż głowy, szyi i na grzbiecie.

Pokaźne, ostre, zakrzywione pazury na drugim i trzecim palcu przednich nóg.

Język długi i lepki.

Ogon chwytny, jego spód nie jest owłosiony.

Prowadzi nadrzewny, nocny tryb życia.

Poluje w koronach drzew.

Żywi się przede wszystkim mrówkami i termitami.

Może zjeść w ciągu doby do 8000 mrówek.

Po trwającej 120?150 dni ciąży samica rodzi jedno młode, które pozostawia w gnieździe zbudowanym z liści.

Młodym zajmują się oboje rodzice.

Mrówkojadek

Mrówkojadek

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *