Mrównik

Inna nazwa – prosię ziemne.

Jest to gatunek łożyskowca z rodziny mrównikowatych, rzędu mrówników, występującego w Afryce na sawannie.

Zwierzę to prowadzi samotniczy tryb życia i jest znakomicie przystosowane do grzebania w ziemi.

Tendencja rozwojowa ich populacji nie jest znana.

Długość ciała tego ssaka to 1,6 m + 55 cm ogon, masa: 40?65 kg.

Mrównik jest brązowoszary.

Pożywieniem tego ssaka są mrówki, a w razie ich niedoboru ? termity.

Ciąża u mrównika trwa około 243 dni, w miocie 1?2 młodych o masie do 1,7 kg.

Mrównik jest zwierzęciem aktywnym nocą.

Kopie nory długości do 10 m, a jego terytorium wynosi około 2?5 km2.

Ma sztywną sierść i charakterystyczny wygięty ku górze grzbiet.

W nosie gęste włosy, chroniące przed zatkaniem w czasie kopania.

Mrównik to zwierzę endemiczne.

Mrównik

Mrównik

1 Comment

  1. Marcyś

    😳 Jaki słodziak ;* Pisz właśnie o nim prace na Przyrode! I mam pytanie.. Jakie są jego przystosowania do „GRZEBANIA” w ziemi? Pisać na skype! marcys554

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *