Mysz leśna

Mysz leśna jest gatunkiem gryzonia z rodziny myszowatych.

Występuje od Wielkiej Brytanii poprzez większą część kontynentalnej Europy aż do Uralu w Rosji.

Można ją również spotkać od wschodniej Turcji do zachodniej Armenii, w Iranie i na południe od Syrii, Libanu i Izraela.

Środowisko jej występowania to przede wszystkim zarośla lasów mieszanych i liściastych, parki i ogrody.

Zimą przenosi się do domostw.

W górach występuje do 1850 m n.p.m.

Mysz leśna jest niewielkim gryzoniem o długości ciała 8?13 cm, ogona 9?12 cm i masie ciała 20?60 g.

Charakteryzuje się żółtawobrązowym ubarwieniem z białym brzuchem, na szyi jest jaśniejsza, posiada ochrową obrożę.

Ma duże oczy i uszy.

Mysz leśna jest aktywna o zmierzchu i w nocy.

Jest ssakiem mało towarzyskim.

W pokarmie dominują nasiona, owoce, grzyby, pąki i pędy roślin oraz owady.

Okres godowy przypada od lutego do października.

W ciągu jednego roku może wyprowadzić 2 do 4 miotów po 3 do 8 młodych.

Ciąża u tego ssaka trwa 23?26 dni.

Po urodzeniu małe są ślepe, otwierają oczy po 13 dniach.

Pozostają z matką przez trzy tygodnie.

Gdy mają osiem tygodni są już dojrzałe płciowo.

Mysz leśna

Mysz leśna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *