Mysz polna

Mysz polna jest gatunkiem niewielkiego gryzonia z rodziny myszowatych.

Jest przedstawicielem rodzaju Apodemus, do którego zaliczane są także inne pospolite europejskie gryzonie, jak mysz zaroślowa i mysz leśna.

Mysz polna zamieszkuje lasy i stepy Europy Wschodniej i dużą część palearktycznej Azji.

Długość ciała bez ogona wynosi 7,0?12,5 cm, długość ogona to 6,4?8,9 cm. Mysz ta waży około 15?39 g.

Na grzbietowej części ciała sierść brązowa, z czarną pręgą wzdłuż kręgosłupa.

Strona brzuszna i łapy są białe.

Mysz polna ma bardzo małe uszy, które odróżniają ją od np. myszy leśnej.

Mysz polna

Mysz polna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *