Myszak kaktusowy

Myszak kaktusowy jest gatunkiem gryzonia z rodziny chomikowatych.

Występuje w południowych Stanach Zjednoczonych, Meksyku i na okolicznych wyspach.

Ssaki te żyją na suchych terenach, zwykle na stepach i półpustyniach.

Występują także na skalistych terenach u podnóży gór.

Myszak kaktusowy jest częstym składnikiem diety drapieżników.

Polują na niego m.in. sowy, grzechotniki i lisy.

Myszaki najczęściej jako obronę stosują ucieczkę – potrafią biegać z prędkością około 13 km/h.

Długość ciała tego gryzonia wynosi około 8-9 cm, waży ok. 25 g.

Ogon mierzy 10-14 cm.

Kolor sierści jest zróżnicowany – od żółtawego do czarnego.

Brzuch tego gryzonia jest biały.

Na ogonie sierść rzadsza niż na reszcie ciała, jest to nietypowa cecha w rodzaju Peromyscus.

Myszak kaktusowy prowadzi nocny tryb życia, dzień spędza w wykopanych przez siebie norach.

Są wszystkożerne, zjadają ziarna, kwiaty krzewów, owoce, liście, owady.

Prawdopodobnie podczas najgorętszych dni lata zapadają w torpor.

Gryzoń ten jest często hodowany jako zwierzę laboratoryjne.

Myszaki kaktusowe rozmnażają się kilka razy w roku.

Po trwającej 20-25 dni ciąży samica rodzi 1-4 młode, ważące nieco ponad 2 gramy.

Małe mają zamknięte oczy i uszy.

Uszy otwierają się w pierwszym dniu życia, oczy po 11-15 dniach.

Długość okresu karmienia mlekiem nie jest znana, ale dwumiesięczne myszaki są już samodzielne i gotowe do rozrodu.

Zwierzęta te żyją średnio 1 rok.

Myszak kaktusowy

Myszak kaktusowy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *