Narwal

Narwale wy­stępują głównie na wodach Arktyki oraz w strefie podbiegunowej na półkuli północnej.

Dorosłe samce żyjące u wybrzeży Kanady osiągają od 4,5 do 4,7 m;  samice – 3,8 do 4,2 m długości.

Dorosłe samce ważą od 1,5 do 1,6 tony; samice – od 800 do 900 kg.

Lewy górny ząb samca rozwija się w potężny kieł (ma średnio 2 m).

Narwale nie posiadają płetw grzbietowych, a ich płetwy bo­czne są stosunkowo krótkie.

Gatunek ten wyróżnia się kształtem płetwy ogonowej (u dorosłego osob­nika płetwa ogonowa jest już niemal półkolista, o lekko pofalowanej krawędzi).

Młode rodzą się jedno­licie szare lub brązowoszare. Z upływem czasu, na grzbietach narwali pojawiają się jasne przebarwienia, które stale się powiększają, przechodząc na boki ciała.

Jasnoszara skóra w pewnym momencie zaczyna pokrywać się czar­nymi i czarno – brązowymi cętkami.

Na jasnoszarym grzbiecie starszego osobni­ka, oprócz dużej ilości małych, ciemnych plamek, widoczny jest jednolicie ciemny pas, ciągnący się od głowy i okolic nozdrzy aż po płetwę ogonową.

Narwale odżywiają się głównie kałamarnicami, rybami i krewetkami.

Narwale żyją w małych, liczących od 2 do 10 osobników grupach.

Ciąża trwa od 14 do 15 miesięcy.

Narwale

Narwale

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *