Niedźwiedź brunatny

Długość ciała niedźwiedzia brunatnego to 120-200 cm (samica), 160-260 cm (samiec), waga 90-300 kg (samica), 90-440 kg (samiec).

Największy drapieżnik lądowy. Dawniej występował w całej Europie, obecnie w Polsce żyje kilkadziesiąt osobników (w Tatrach, Bieszczadach i na Babiej Górze). Jest typowym mieszkańcem lasów, preferującym trudno dostępne, mało uczęszczane przez człowieka, mieszane drzewostany o bogatym podszycie. Z natury płochliwy i nieufny.

Prowadzi głównie nocny tryb życia, lecz zdarza się, że jest także aktywny w ciągu dnia. Dobrze pływa i szybko biega, ale na krótkich odcinkach. Jest inochodźcem, co oznacza, że przy stępie lub truchcie nogi jednej strony ciała przesuwa do przodu jednocześnie i dlatego jego chód jest kołyszący. Kiedy galopuje, łatwo może dogonić człowieka. Jest wszystkożerny.

Na ogół odżywia się pokarmem roślinnym (owoce, żołędzie, jagody, grzyby, korzenie itp.). Nie gardzi także owadami, żabami, jajami ptaków, ssakami – od gryzoni do jeleni. Chętnie plądruje gniazda dzikich pszczół, wyjadając miód. Zdarza się, że atakuje zwierzęta domowe (głównie owce). W określonych warunkach zjada padlinę dzikich zwierząt. Pije dużo wody, a w odpowiednich regionach zręcznie łowi ryby.

Przed zimą przygotowuje sobie wśród wykrotów, w kotlinie lub grocie legowisko zwane gawrą. Tam spędza okres od końca listopada do końca lutego. Zapada w sen, który jest jednak stosunkowo lekki i może być łatwo przerwany. W tym czasie przychodzą na świat młode niedźwiadki. Są nagie, ślepe i mają około 25 cm długości. Oczy otwierają dopiero po miesiącu. Matka trzyma noworodki łapami przy piersi, żeby nie przemarzły, a w razie niebezpieczeństwa przenosi je w pysku nawet na duże odległości. Młode pozostają z matką do następnego roku. Samica z młodymi jest szczególnie niebezpieczna dla człowieka, choć na ogół woli ona wraz z całą gromadką schodzić ludziom z drogi. Dwuletnie niedźwiedzie stają się samodzielne, a w wieku 3-4 lat osiągają dojrzałość płciową.

Na wolności żyją 30-40 lat, a w niewoli nawet do 50. Mimo że spotykane są w cyrkach, a dawniej na jarmarkach pokazywano je jako ?tańczące” niedźwiedzie, są jednak trudne do oswojenia i nigdy nie zdradzają nastroju wyrazem pyska.

W Polsce niedźwiedzie brunatne są pod ochroną.

 Samica niedźwiedzia brunatnego z młodym
Samica niedźwiedzia brunatnego z młodym

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *