Niełaz plamisty

Inna nazwa: kuna workowata

Niełaz plamisty jest torbaczem z rodziny niełazowatych.

Występuje w gęstych i wilgotnych lasach Australii i Tasmanii.

Obecnie jest to rzadki gatunek – bliski zagrożenia. Niełaz plamisty jest zagrożony przez wyniszczenie jego środowiska leśnego i przez powszechne zakładanie pułapek i wykładanie trucizn.

Dobrze się wspina i może chwytać ptaki, kiedy nocą śpią na drzewach. Niełaz plamisty atakuje ofiarę wyciągając przednie łapy.

Ubarwienie tego ssaka jest czerwonobrązowe do ciemnobrązowege, z białymi plamkami ciągnącymi się też w dół ogona.  Strona brzuszna jest jaśniejsza.

Znacznie rzadsza odmiana barwna tego torbacza ma białe plamy na czarnym tle. Niełaz plamisty ma sierść miękką, gęstą i dość krótką.

Pożywieniem niełaza plamistego są ssaki do wielkości małych kangurów, ptaki, owady i materiał roślinny.

Rozród u tego ssaka odbywa się zimą. Ciąża trwa 21 dni i rodzą się 4?6 młodych.

Niełaz plamisty

Niełaz plamisty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *