Niełaz wielki

Niełaz wielki jest ssakiem z rodziny niełazowatych.

Występuje w Australii.

Podgatunki:

  • Dasyurus maculatus gracilis (występuje w północnym Queensland);
  • Dasyurus maculatus maculatis (występuje od południowego Queensland po Tasmanię).

Liczba niełazów w Australii jest niewielka, zwierzęta te żyją głównie na Tasmanii.

Największym zagrożeniem są dla nich sprowadzone przez człowieka zwierzęta, takie jak psy, koty i lisy.

Niełaz wielki ma brązowe, biało nakrapiane futro.

Średnia długość ciała wynosi około pół metra, średnia masa ciała wynosi około 4?7 kg.

Nakrapiany ogon mierzy od 350 do 560 mm.

Zwierzęta leśne, prowadzące nocny tryb życia.

Ssaki te są drapieżnikami (zjadają ssaki, ptaki, gady i bezkręgowce).

Niełazy wielkie rozmnażają się raz w roku, gody odbywają się w czerwcu i lipcu.

Ciąża trwa 21 dni, po których przychodzi na świat 4?6 młodych.

Matka nosi małe w torbie przez 7 tygodni, a następnie zajmuje się nimi jeszcze przez 11 tygodni.

Niełazy wielkie osiągają dojrzałość płciową po roku życia.

Zwierzęta te żyją 3?4 lata.

Niełaz wielki

Niełaz wielki

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *