Nocek orzęsiony

Nocek orzęsiony jest średniej wielkości nietoperzem z rodziny mroczkowatych.

Występuje w południowej i zachodniej Europie.

Gatunek objęty ochroną ścisłą.

W Polsce do niedawna był bardzo rzadko obserwowany i spotyka się go wyłącznie w południowej części kraju.

Występuje głównie w Karpatach oraz Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

W ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat zaobserwowano znaczny spadek liczebności tego gatunku w znanych kryjówkach zimowych.

W latach osiemdziesiątych notowano jedynie kilka obserwacji pojedynczych osobników rocznie, podczas gdy w samej tylko Jaskini Racławickiej w latach 1950?1955 obserwowano do 20 osobników podczas jednej kontroli.

Pojedyncze osobniki obserwowano w okolicach Głuchołazów i na Pogórzu Śląskim, obecnie jest w Sudetach coraz częstszy.

Największa w Polsce kolonia rozrodcza tego gatunku znajduje się na strychu kościoła pw. św. Mikołaja w Sławkowie (woj. śląskie).

Kolonia licząca ponad 200 osobników znajduje się też na strychu klasztoru cystersów w Szczyrzycu.

Ponadto chronione stanowisko nocka orzęsionego znajduje się na poddaszu dawnej cerkwi w Wierchomli Wielkiej.

Licznie odławiany w sieci przy otworach jaskiń w Beskidzie Niskim i Sądeckim (10,3% spośród 899 osobników schwytanych w 2003 roku), co sugeruje, że lokalnie może być znacznie częstszy niż dotychczas sądzono.

Futro na grzbiecie brązowe,włosy są trójbarwne, a na brzuchu jasne z szarobrązowymi lub brązowymi końcówkami.

Nocek orzęsiony ma skrzydła szerokie.

Cechą charakterystyczną tego gatunku jest wyraźne wycięcie na zewnętrznym brzegu ucha, sięgające połowy jego długości.

Koziołek nożowaty, jego długość osiąga ponad połowę długości ucha.

Błona skrzydłowa dochodząca do nasady palców stopy.

Ostroga sięga do połowy lub dwóch trzecich odległości między piętą a ogonem.

Brzeg błony ogonowej między ostrogą a ogonem jest porośnięty nielicznymi miękkimi, długimi włosami.

Płatka brak.

Koniec ogona wystaje z błony ogonowej na około 1 mm.

Przedramię długości 36?40,5 mm.

W okresie letnim nocek orzęsiony jest związany z terenami wyżynnymi i leśnymi.

Latem nocek orzęsiony spotykany jest głównie na strychach budynków, zimą w jaskiniach.

Poluje latając w pobliżu koron drzew lub krzewów, podobnie jak nocek Natterera.

Ofiary chwyta w locie lub zbiera z powierzchni roślin.

Najdłuższy obserwowany wiek w warunkach naturalnych to 22 lata i 8 miesięcy.

Nocek orzęsiony

Nocek orzęsiony

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *