Nocek wąsatek

Długość głowy i tułowia nocka wąsatka to zaledwie 3,5-5 cm, ogona 3-4,5 cm, rozpiętość skrzydeł około 20 cm. Długowłosa, nieco kędzierzawa sierść jest na grzbiecie ciemnoszarobrązowa, na brzuchu biała. Duże uszy nocka wąsatka mają długi, wąski, spiczasty koziołek.

Ten mały nietoperz zamieszkuje widne lasy, ale często także tereny otwarte z pojedynczymi drzewami, parki i ogrody, przede wszystkim leżące w pobliżu zbiorników wodnych.

Na codzienny lot myśliwski nocek wąsatek wyrusza już o zmierzchu. Lata samotnie lub małymi grupami na niedużej wysokości, często wykonując przy tym nagłe zwroty. Samce żyją latem samotnie, podczas gdy samice tworzą kolonie rozrodcze składające się z 20-70 osobników i korzystają ze wspólnych ?izb położniczych”. W październiku nocki wąsatki zapadają w trwający do marca sen zimowy, uwieszone u stropu jaskini, sztolni kopalnianej lub piwnicy.

Pokarmem wąsatka są małe owady latające.

Okres godowy rozpoczyna się na jesieni i mimo snu zimowego trwa aż do wiosny. Mniej więcej w połowie kwietnia samica rodzi jedno młode. W końcu sierpnia młode nocki wąsatki są juz samodzielne.

W Polsce nocek wąsatek jest pod ochroną.

 Nocek wąsatek
Nocek wąsatek

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *