Ostronóg

Inne nazwy: ostronos workowaty, pałanka miodojad

Ostronóg jest jednym z nielicznych ssaków odżywiających się nektarem i pyłkiem kwiatowym.

To jedyny gatunek należący do rodziny ostronogowatych.

Ostronóg to bardzo małe zwierzę nadrzewne, przypominające mysz, które zamieszkuje południowo-zachodnią Australię.

Długość ciała, bez ogona wynosi około 7-8,5 cm. Długość ogona: około 9-10 cm.

Zwierzę to waży około 5-10 g.

Ogon ma nieowłosiony i jest chwytny.

Głowa i tułów barwy brunatnej, wzdłuż grzbietu aż do nasady ogona 3 prawie czarne pasy.

Spód ciała żółtawy lub biały.

Kończyny bladordzawe, stopy białe.

Ssak ten żywi się pyłkiem i nektarem kwiatowym (najczęściej kwiatów banksji), ma specjalnie do tego celu przystosowany pyszczek i język zakończony szczoteczką, przypominający język kolibra i wysuwający się na 2,5 cm.

Pożywieniem tego ssaka są pyłek i nektar, od czasu do czasu małe owady.

Do rozmnażania dochodzi zimą, ciąża trwa 21-28 dni, 2-3 młode w miocie (samica ma 4 sutki).

Młode opuszczają torbę lęgową po 4 tygodniach.

Ostronóg

Ostronóg

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *