Ostronos rudy

Inna nazwa: koati

Ostronos rudy jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny szopowatych.

Występuje w Ameryce Południowej. Nie zamieszkuje terenów w wysokich Andach.

Ubarwienie rudobrązowe, brzuch żółtawy; na ogonie ciemniejsze pierścienie.

Długość ciała bez ogona wynosi 41-67 cm, długość samego ogona to 40-68 cm.

Ostronos rudy waży do 6-7 kg.

Zwierzę to jest stadne, ruchliwe i aktywne w ciągu dnia.

Bardzo łatwo się oswaja.

Żywi się owadami i innymi bezkręgowcami, a także drobnymi kręgowcami i owocami.

Samiec osiąga dojrzałość płciową po 3 latach, a samica w wieku 2 lat.

Sezon rozrodczy trwa 1-2 miesiące.

Ciąża u tego ssaka trwa około 8 tygodni.

W miocie jest od 2 do 6 młodych, które rodzą się ślepe i głuche.

Otwierają oczy po 10 dniach, a po 14 zaczynają słyszeć.

Następnie po 19 mogą już stać i po 24 chodzić.

W naturze ostronos rudy żyje do 7-8 lat, a w warunkach domowych lub w ogrodzie zoologicznym na ogół do około 14 lat (w skrajnych przypadkach nawet do ok. 18 lat).

Ostronos rudy

Ostronos rudy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *