Owca stepowa

Inna nazwa: urial.

Jest to gatunek z rzędu parzystokopytnych, z rodziny krętorogich.

Jeden z gatunków dzikich owiec, protoplasta owcy domowej, a dokładnie ras długoogoniastych wełnistych np. merynosów i ras tłustoogoniastych np.karakułów.

Owca stepowa występuje w centralna Azji od Kazachstanu po Indie i Pakistan.

Wysokość w kłębie tej owcy do 90 cm.

Masa ciała tego ssaka to 50-90 kg.

Urial ma szereg podgatunków zamieszkujących na całym obszarze jego występowania.

Owca stepowa

Owca stepowa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *