Paka

Paka jest gatunkiem dużego gryzonia z rodziny Cuniculidae.

Zamieszkuje tropikalne i subtropikalne regiony Ameryki od środkowego Meksyku na północy do Paragwaju na południu.

Występują w dużych ilościach i nie są zagrożone wyginięciem, choć ich liczba znacząco zmalała ze względu na polowania i wypieranie pak z ich naturalnego środowiska.

Dorosłe paki ważą od 6 do 12 kg.

Paka żyje w wygrzebanych przez siebie norach.

Prowadzą nocne, przeważnie samotne życie.

Ssaki te są ciche, choć osobliwością, niewystępującą u innych ssaków, jest jama w łuku jarzmowym czaszki służąca jako rezonator przy wydawaniu dźwięków.

Dobrze pływa i przed niebezpieczeństwem ucieka do wody.

Paka żywi się liśćmi, łodygami, pędami, nasionami i owocami.

Czasami magazynuje pokarm.

Gryzonie te są postrzegane jako szkodniki w uprawach jamsu, trzciny cukrowej, kukurydzy i innych roślin.

Ich mięso jest cenione ze względu na dobry smak.

Ssaki te wyprowadzają dwa mioty rocznie, każdy liczący 1-2 młode.

Ciąża trwa 115-120 dni.

Dojrzałość płciową osiągają po około roku.

Paka

Paka

1 Comment

  1. superpaka

    Szymuś gąbeczka

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *