Pałanka bobuk

Pałanka bobuk jest torbaczem z rodziny pałankowatych.

Występuje w lasach Australii (w południo-wschodnim Queensland, wschodniej Wiktorii i wschodniej Nowej Południowej Walii).

Jest pospolita na swoim obszarze występowania. Są czasem uważane za szkodniki i zabijane, ponieważ lubią żerować na plantacjach sosnowych. Ludzie polują na nie także ze względu na cenne futro.

Jest niewielkim torbaczem, który mierzy około 75-90 cm (połowa to ogon). Pałanka waży około 2,5-4,5 kg.

Umaszczenie tego ssaka jest różnorodne (zazwyczaj szarawe). Podobny do spokrewnionej z nim pałanki kuzu. Wyróżnia się niewielkimi i okrągłymi uszami.

Ssak ten prowadzi nocny tryb życia (dzień spędza ukryty w koronach drzew).

Pałanka bobuk żywi się roślinami, grzybami i czasem polują na owady. Ssaki te nie łączą się w stada. Są towarzyskie i chętnie przebywają w pobliżu innych przedstawicieli swojego gatunku.

Torbacze te rozmnaża się wiosną i latem. Ciąża trwa około 16 dni (na świat przychodzi jedno młode). Samica karmi młode mlekiem przez około 9 miesięcy. Pałanki osiągają dojrzałość płciową w wieku około 3 lat. Dożywają średnio 7 lat (najstarszy znany osobnik żył 17 lat).

Pałanka bobuk

Pałanka bobuk

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *