Pancernik karłowaty

Jest to gatunek ssaka łożyskowego z rodziny pancerników.

Najmniejszy przedstawiciel rodziny pancerników.

Pokryty jest różowym pancerzykiem.

Dorosłe osobniki osiągają rozmiar od 9 do 15 cm i wagę do 100 gramów.

Występuje tylko w Argentynie, na odkrytych, piaszczystych terenach tuż pod cienką warstwą piasku, zwykle w pobliżu mrowisk.

Poruszają się pod warstwą piasku tak jakby pływały.

Na powierzchnię wychodzą tylko po deszczu, kiedy woda zaleje ich nory.

Pancerniki karłowate są wszystkożerne, ale ich głównym pokarmem są mrówki.

Zjadają też ślimaki i niektóre części roślin.

Pancernik karłowaty jest uznawany za gatunek bliski zagrożenia wyginięciem.

Jest to zwierzę endemiczne.

Pancernik karłowaty

Pancernik karłowaty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *