Pancernik kulowaty

Jest to ssak z rzędu szczerbaków.

Występuje jedynie w Brazylii.

Pancernik kulowaty jest narażony na wyginięcie.

Długość ciała do 45 cm, ogona do 10 cm.

Pancernik odżywia się roślinami i owadami (termitami).

Jest drugim najmniejszym z pancerników, zaraz po pancerniku karłowatym.

W razie niebezpieczeństwa może zwijać się w pancerną kulę, której żaden drapieżnik nie jest w stanie rozerwać.

Pancernik kulowaty to zwierzę endemiczne.

 

 

Pancernik kulowaty

Pancernik kulowaty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *