Pigmejka

Inna nazwa: uistiti pigmejka

Pigmejka jest gatunkiem małpy szerokonosej z rodziny płaksowatych.

Małpa ta zamieszkuje lasy deszczowe zachodniej Brazylii, południowo-wschodniej części Kolumbii oraz wschodnich obszarów Ekwadoru i Peru.

Pigmejka jest najmniejszym przedstawicielem małp.

Długość ciała wynosi zwykle 14-16 cm, ogon mierzy od 15 do 20 cm.

Masa ciała wynosi średnio 85 g.

Futro zielonożółte z ciemnobrązowymi plamami, na brzuchu żółtopomarańczowe.

Doskonale wspina się po drzewach dzięki przystosowanym do tego celu pazurom.

Pigmejka jest aktywna w dzień.

Noce spędza w dziuplach, rozwidleniach konarów drzew lub ptasich gniazdach.

Ssaki te żyją najczęściej w parach lub małych, rodzinnych grupach.

Zajmowane terytorium znakują wydzieliną gruczołów zapachowych.

Pigmejka jest wszystkożerna.

Żywi się owocami, liśćmi, owadami, larwami oraz małymi kręgowcami i bezkręgowcami, ale jej ulubionym pokarmem jest sok i żywica drzew.

Ciąża trwa ok. 140 dni, jednorazowo rodzi się do 3 młodych.

W niewoli pigmejka może żyć do 16 lat (długość życia w warunkach naturalnych nie jest znana).

Pigmejka

Pigmejka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *