Płetwal karłowaty

Obszar występowania tych waleni roz­ciąga się od granicy wiecznych lodów i sięga aż po równik.

Żyją na otwartym oceanie (często można je zobaczyć w stosunkowo niewielkiej odległości od wy­brzeży).

Na półkuli południowej samce osiągają 8 m długości, samice – około 8,2 m.

Osobniki na półkuli północnej są nieco mniejsze.

Średnia waga ciała dorosłego osobnika osiąga 8 ton.

Ssak ten ma silnie spłaszczoną głowę i wyraźnie zaznaczoną fałdę biegnącą po nozdrza.

Grzbiet jest intensywnie ciemnoszary, spód ciała jasnoszary, niekiedy biały.

U niektórych osobników pojawia się na grzbiecie, w miejscu gdzie kończy się głowa, jasnoszary trójkąt.

Płetwale karłowate żyją samotnie, bądź w grupach złożonych z dwóch lub trzech osobników.

Pożywieniem są głównie planktonowe skorupiaki, eufazje.

Osobniki zamieszkujące wody półkuli północnej jedzą również ryby i mięczaki.

Ciąża trwa 10 miesięcy i rodzi się jedno młode.

Po urodzeniu młody wieloryb mierzy około 2,8 m długości, a waga jego ciała wynosi około 300 kg.

Płetwal karłowaty

Płetwal karłowaty

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *