Puma

Inne nazwy: kuguar, lew górski, pantera z Florydy, pantera florydzka

Puma jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych.

Zamieszkuje Amerykę od Kanady po Patagonię (choć w wielu regionach została wytępiona).

To duży kot o stosunkowo małej głowie, smukłym i gibkim tułowiu.

Przednie łapy mają po pięć, zaś tylne po cztery palce.

Futro krótkie, miękkie, jednolicie żółtobrunatne (choć w zależności od biotopu spotyka się osobniki ubarwione od szarosrebrnych po czarne).

Samce większe od samic, lecz większe zróżnicowanie spotyka się między podgatunkami.

Młode pokryte są cętkami, a na ogonie mają czarne pierścienie.

Długość ciała pumy wynosi około 100-200 cm, ogon ma 50-85 cm.

Samice średnio ważą około 35-50 kg, samce 60-75 kg (w pojedynczych przypadkach może przekraczać nawet 100 kg).

Tradycyjnie wyróżniano ponad 30 podgatunków, jednak przeprowadzona analiza genetycznie sugeruje istnienie tylko sześciu podgatunków:

  • Puma concolor cougar (Kerr, 1792) ? Ameryka Północna;
  • Puma concolor capricornensis (Nelson & Goldman, 1929) ? południowo-wschodnia Ameryka;
  • Puma concolor cabrerae (Pocock, 1940) ? środkowa Ameryka Południowa;
  • Puma concolor costaricensis (Merriam, 1901) ? Ameryka Środkowa;
  • Puma concolor puma (Molina, 1782) ? południowa Ameryka Południowa;
  • Puma concolor concolor (Linnaeus, 1771) ? północna Ameryka Południowa.

Pożywieniem pumy są głównie ssaki.

Małe ofiary zjada natychmiast, podczas gdy pozostałości większych zdobyczy chowa maskując je częściami roślin.

Do schowanego mięsa powraca tylko wówczas, gdy nic nie upoluje, nieświeżego mięsa nie je.

Istnieje udokumentowany przypadek ataku na człowieka.

Gniazdo znajduje się w jaskini, szczelinie skalnej, wykrocie lub w zaroślach.

Po ciąży trwającej 90 – 96 dni samica rodzi 1 do 4 nagich i ślepych kociąt.

Młode usamodzielniają się w 2 roku życia.

Pumy żyją do 12 lat.

Wielkość terytorium nie jest dokładnie znana, osiąga obszar rzędu kilkuset km?.

Terytorium samic jest dwukrotnie mniejsze niż samców.

Puma

Puma

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *