Rurkonos wielki

Rurkonos wielki jest gatunkiem ssaka z rodziny rudawkowatych.

Występuje w lasach od Celebesu do Timoru, w Nowej Gwinei, Australia i na Wyspach Salomona.

Długość ciała wynosi około 7-12 cm, rozpiętość skrzydeł – około 20-28 cm, długość ogona – około 1,5-2,5 cm.

Ssak ten ma nozdrza umieszczone na silnie wydłużonych, rurkowatych wyrostkach nosa.

Rola takiej budowy nosa nie jest jeszcze znana, ale być może taki „sterenos” służy jako wskaźnik do lepszego wyszukiwania świeżych owoców.

Pożywieniem rurkonosa są gruszle właściwe, figi, a nawet miąższ młodych orzechów kokosowych.

Dzieje się tak dzięki zębom, które odgryzają kawałek owocu, które następnie przeżuwa i rozciera na brzuchu i piersiach.

W ten sposób dostaje się do soku, który wysysa, a resztę owocu odrzuca.

Rurkonosy wielkie nie są grupowymi zwierzętami, jak inne nietoperze.

W ciągu dnia śpi samotnie.

Zawiesza się tuż przy pniu drzewa, przy czym jego plamiasta błona lotna dobrze maskuje go przed wrogami.

Rurkonos wielki

Rurkonos wielki

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *