Ryjówka aksamitna

Ryjówka aksamitna jest małym ssakiem z rodziny ryjówkowatych.

Ryjówka aksamitna występuje w Środkowej i Wschodniej Europie (na terenie Francji, Włoch i Hiszpanii istnieją izolowane populacje), Skandynawii, na Wyspach Brytyjskich i we wschodniej Syberii.

W Polsce należy do najpospolitszych ssaków.

Żyje w różnych środowiskach: w ogrodach, lasach liściastych i mieszanych, na zakrzewionych łąkach.

Gniazda buduje pod ziemią, pod gęstą roślinnością lub przy próchniejących pniach.

Jest pożyteczna ze względu na swoją owadożerność i dlatego podlega ochronie.

Każda ryjówka ustala swoje terytorium o promieniu 370?630 metrów od gniazda, którego trzyma się przez całe życie.

W okresie rozrodczym samce ryjówki aksamitnej podejmują wyprawy również poza swoje terytorium w celu znalezienia partnerki.

Ryjówka aksamitna jest bardzo niegościnna i reaguje agresywnie na pojawienie się innej ryjówki na swoim terytorium.

Długość ciała 6,5-8 cm, ogona: ok. 4 cm.

Masa ciała: 5-12 g.

Kolor sierści zmienia się zależnie od sezonu: zimą ma barwę prawie czarną, a latem brunatno-szaro-kasztanową.

Ryjówka aksamitna jest bardzo żarłocznym zwierzęciem, żeruje całą dobę i zjada w tym czasie pokarm o masie 80?90% ciężaru jej ciała, jedząc co 2?3 godziny.

Bez pożywienia ginie w ciągu 10 godzin.

Z uwagi na zbyt niską masę ciała (niskie rezerwy tłuszczu) ryjówka aksamitna nie zapada w sen zimowy.

Ryjówka aksamitna

Ryjówka aksamitna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *