Ryjówka etruska

Ryjówka etruska jest gatunkiem ssaka z rodziny ryjówkowatych.

Występuje w południowej Europie, południowej Azji i północnej Afryce.

Ryjówka etruska jest małym, ruchliwym zwierzęciem z długim, wąskim i gładkim ryjkiem. Długość głowy i tułowia wynosi około 35  – 48 mm, ogona: ok. 24 – 29 mm. Ssak ten waży około 1,3-2 g.

Barwa ciała ciemna. Długi ogon jest pokryty pojedynczymi dłuższymi szczeciniastymi włoskami. Zęby są białe.

Przyjmuje się, że jest to najmniejszy ssak na świecie.

Środowiskiem tego zwierzęcia są wszelkie tereny otwarte.

Tryb życia ryjówki etruskiej jest głównie nocny z niewielkimi wyjątkami.

Zwierzę to żywi się głównie owadami.

Żyje do 1,5 roku.

Ciąża u tego ssaka trwa 2-6 tygodni, rodzi się 5-10 młodych, nagich i ślepych (2 mioty w roku).

Ryjówka etruska

Ryjówka etruska

1 Comment

  1. natan

    😀 👿 😯 😡 ❓ 😛 🙁 👿 ❗ 🙂 😳 😀 😮 😯 😕 😎 😡 🙄 😥 :mrgreen: 😥 😐 ➡ 💡 😉 🙄 😈 😡 😆 😎 😕 😮 😀 😯 😯 😯 😯 😮 😀 😀 :mrgreen: :mrgreen: 😮 😡 😡 😮

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *