Rzęsorek mniejszy

Rzęsorek mniejszy to gatunek ssaka z rodziny ryjówkowatych.

Ten mały ssak w Polsce znajduje się pod ochroną.

Jako gatunek rzadki został umieszczony w Polskiej Czerwonej Księdze.

Rzęsorek mniejszy występuje w Europie i Azji Zachodniej.

W Polsce można go spotkać na Podkarpaciu, w Pieninach, Sudetach oraz w Puszczy Białowieskiej, a także na Pojezierzu Pomorskim.

Ubarwienie grzbietu ciemne, spodnia część ciała biała, na nogach i ogonie szczeciniaste włosy.

U samic rzęsorka mniejszego występuje pięć par sutków.

Ssak ten żyje nad wodami, samotnie.

Rzęsorek mniejszy żywi się wodnymi ślimakami, mięczakami, owadami i drobnymi kręgowcami.

Aktywny w dzień i w nocy.

Jego ślina zawiera jad.

Rzęsorek mniejszy

Rzęsorek mniejszy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *