Sejwal

Sejwal jest  gatunkiem walenia z podrzędu fiszbinowców, trzeci największy fałdowiec, po płetwalu błękitnym i finwalu.

Zwierzęta te są rzadko obserwowane, gdyż zwykle trzymają się otwartego oceanu.

Wędrują zazwyczaj w małych grupach od dwóch do sześciu osobników, choć na żerowiskach znajduje się często większe stada.

Sejwale wzbudziły zainteresowanie wielorybników w latach 60. i 70. XX w, w wyniku czego ich populacja została znacznie ograniczona.

W oceanach żyje około 55 tys. osobników.

Występuje w większości oceanów od strefy tropikalnej do subtropikalnej, preferuje umiarkowane wody pelagiczne.

Ubarwienie tego ssaka jest ciemno?błękitnoszare.

Masa ciała sięga do 45 ton.

Samice ma ok. 14 m długości, samce ok. 13,5 m (największy znany 21 m).

Dojrzałość płciową osiągają po przekroczeniu przez samice 13,4 m, samce ? 12,8 m.

Pożywieniem tego walenia są widłonogi, obunogi, szczętki, małe ryby, głowonogi.

Sejwal

Sejwal

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *