Sewel

Inna nazwa: bóbr górski

Sewel jest gatunkiem gryzonia.

To jedyny żyjący przedstawiciel rodziny sewelowatych.

Występuje w górach południowo-zachodniej Kanady i górach północno-zachodniej części USA, wzdłuż wybrzeża Pacyfiku.

Gatunek spotykany w terenie górskim, w wilgotnych lasach iglastych i na terenach wyrębu.

Jest uważany za najbardziej prymitywnego przedstawiciela rzędu gryzoni (ma problemy zarówno z utrzymaniem ciepłoty jak i wilgotności ciała, zimą przechodzi hibernację a w gorących okresach lata popada w odrętwienie).

Prowadzi samotniczy tryb życia, każdy osobnik ma swój własny system podziemnych korytarzy.

Długość tułowia i głowy wynosi około 30-43 cm.

Długość ogona wynosi około 2,5 cm.

Ssak ten waży około 0,8-1,5 kg.

Sierść ma czarną lub rudobrązową na grzbiecie, żółtobrązową na brzuchu; włos długi.

Budowa ciała tego gryzonia jest krępa, masywna, pysk tępo zakończony, z dużym nosem.

Uszy małe, przylegające do głowy.

W miocie średnio 2-3 młodych.

Podgatunki:

  • Aplodontia rufa rufa (Rafinesque, 1817);
  • Aplodontia rufa californica (Peters, 1864);
  • Aplodontia rufa pacifica (Merriam, 1899);
  • Aplodontia rufa phaea (Merriam, 1899);
  • Aplodontia rufa rainieri (Merriam, 1899);
  • Aplodontia rufa nigra (Taylor, 1914);
  • Aplodontia rufa humboldtiana (Taylor, 1916).

 

Sewel

Sewel


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *