Ślepiec

Ślepiec jest ssakiem z rodziny ślepców.

Występuje w południowo-wschodniej Europie (Ukraina i Rosja).

Jest jednym z kilku gatunków w swoim rodzaju, należą do niego również Spalax zemniSpalax arenariusSpalax giganteus i Spalax graecus.

Długość ciała wynosi około 30 cm.

Ssak ten waży ok. 0,5 kg.

Ślepiec posiada walcowate ciało.

Szczątkowe oczy są całkowicie ukryte pod skórą.

Ssak ten ma krótką, miękką i szarożółtą sierść.

Żywi się podziemnymi częściami roślin.

Ślepiec prowadzi nocny tryb życia.

Mieszka pod ziemią w norach, które wykopuje przy pomocy swoich siekaczy.

Czasem żyje na polach, niszcząc rośliny uprawne.

Ślepiec

Ślepiec

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *