Soból

Jest gatunek drapieżnego ssaka z rodziny łasicowatych.

Długość ciała do 60 cm; futro gęste, jedwabiste, o zmiennym ubarwieniu, od żółtawo-brązowego do bardzo ciemnego.

Aktywny w dzień i w nocy, poluje na drobne ssaki i ptaki (zjada także ich jaja), żywi się także owadami, jagodami i nasionami.

Gniazdo zakłada w wykrotach, szczelinach i dziuplach.

Zamieszkuje górzyste lasy Azji od Uralu po Kamczatkę, północnych Chin, Półwyspu Koreańskiego, dawniej także wschodniej Europy; w Federacji Rosyjskiej hodowany w fermach dla cennego futra.

W celu ochrony wymierającej populacji sobola na Syberii powołano w roku 1917 pierwszy w Rosji państwowy rezerwat przyrody – Rezerwat Barguziński.

Jeszcze w wiekach średnich masowo występował w Polsce i na Litwie; polowany dla cennego futra, zupełnie wytępiony w XVII wieku.

Soból

Soból

2 Comments

  1. Kesja

    Śliczny, ja chcę takiego. Ma świetne włosie na pędzle!!! I jest taki pięknyyyyyyyyy

    Reply
  2. aniś

    ale on słodki ;*

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *