Szczekuszka amerykańska

Szczekuszka amerykańska jest ssakiem z rzędu zajęczaków.

Występuje na zachodzie Ameryki Północnej, od Kalifornii do Nowego Meksyku, na północy sięga w głąb Kolumbii Brytyjskiej.

Ssak ten żyje na obszarach skalistych i stromych rumowiskach na wysokości 2,5-4 tys. m n.p.m.

Z wyglądu podobna do świnki morskiej, sierść brązowa.

Małe półkoliste, zaokrąglone uszy.

Owłosiony spód łapek.

Długość ciała wynosi około 16-22 cm, ogon ma 1 cm (jest niewidoczny).

Szczekuszka amerykańska waży około 120 g.

Ssaki te są aktywne w ciągu dnia, żyją w dużych dobrze zorganizowanych koloniach.

Porozumiewają się za pomocą gwizdów i głosów przypominających szczekanie (stąd też nazwa) używając całej gamy odmiennych tonów.

Zwierzęta te wykazują silny terytorializm, przy czym rewiry sąsiadujących samic i samców tworzących pary nakładają się na siebie.

W maju lub czerwcu po ciąży trwającej 1 miesiąc rodzi się 2-6 młodych.

Są one nagie i ślepe.

Późnym latem może przyjść na świat drugi miot.

Szczekuszki często padają ofiarą drapieżników, szczególnie ptaków.

Odżywiają się różnymi gatunkami traw, bylin, krzewinek, mchów i porostów.

Zwierzęta te nie zapadają w sen zimowy, aby dostać się do pożywienia, kopią tunele w śniegu.

Zapasy robią przez znoszenie dużych ilości świeżych części roślin i suszenie ich pod blokami skalnymi.

Szczekuszka amerykańska

Szczekuszka amerykańska

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *