Szop rakojad

Szop rakojad jest gatunkiem drapieżnego ssaka z rodziny szopowatych.

Jest blisko spokrewniony z szopem praczem.

Występuje od Kostaryki i Panamy na północy do Urugwaju i północno-wschodniej Argentyny na południu, ale tylko na wschód od Andów.

Szop rakojad zamieszkuje strumienie oraz brzegi rzek i jezior, a także słodkowodne bagna.

W niektórych miejscach zwierzę to jest gatunkiem synantropijnym.

Bardzo podobny do północnoamerykańskiego szopa pracza, ale z ciemnobrązowymi kończynami i stopami.

Wyraźne czarne obrączkowanie na ogonie i czarna maska nadają zwierzęciu charakterystyczny wygląd.

Sierść jest krótka, włosy sztywne.

Na karku włosy układają się w kierunku głowy, która jest szeroka; pysk spiczasty.

Uszy są stosunkowo krótkie i białe.

Sierść na stronie grzbietowej wygląda, jakby była trochę przybrudzona, na brzuchu jest od białawej do rdzawej.

Wydziela bardzo intensywny, charakterystyczny zapach.

Długość ciała bez ogona wynosi około 54 – 65 cm, długość ogona 25 – 38 cm.

Szop rakojad waży około 3 – 8 kg.

Ssaki te żyją od 10 do 14 lat.

Szopy rakojady żyją pojedynczo i są aktywne głównie nocą.

Potrafią się dobrze wspinać, jednak przebywają przede wszystkim na ziemi, najczęściej nad brzegami lub w płytkiej wodzie, gdzie poszukują pokarmu.

Ssaki te żywią się ślimakami słodkowodnymi, małżami, rybami i rakami.

Uzupełniają go czasami płazami i owocami.

Na czas rozrodu szopy rakojady łączą się w pary.

Po ciąży trwającej 60-73 dni rodzi się 2 -4 młodych o masie urodzeniowej około 70 g.

Szop rakojad

Szop rakojad

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *