Tamaryna białoczuba

Tamaryna białoczuba jest gatunkiem ssaka z rodziny pazurkowców, rzędu naczelnych.

Gatunek ten jest krytycznie zagrożony wymarciem.

Tamaryna białoczuba występuje w północnej Kolumbii, gdzie zamieszkuje tereny krzewiaste oraz lasy.

Ssak ten osiąga długość ciała około 30 cm, ogona 30-40 cm.

Waży około 0,5 kg.

Ssak ten posiada skąpo owłosioną szeroką, ciemnoszarą twarz; białą, długą, stojącą grzywę; grzbiet ciemnobrązowy bądź ceglastobrunatny.

Spód ciała i kończyny białawe.

Posiadają one bogaty repertuar dźwięków, podobnych do ptasich treli.

Tamaryna białoczuba jest aktywna w dzień.

Noce spędza w rozgałęzieniach konarów.

Tamaryna białoczuba odżywia się owadami, pająkami, małymi ptakami, jaszczurkami, żabami, owocami, kwiatami oraz żywicą drzew.

Żyje około 15 lat.

Tamaryna białoczuba

Tamaryna białoczuba

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *