Tamaryna wąsata

Inna nazwa: tamaryna cesarska

Tamaryna wąsata jest małpą szerokonosą z podrodziny pazurkowcowatych.

Gatunek ten występuje w Ameryce Południowej (lasy deszczowe południowo – zachodniego dorzecza Amazonki, w Brazylii, Boliwii i Peru).

W Peru znajduje się pod ochroną.

Całkowita liczba okazów jest nieznana.

Długość ciała wynosi  około 25 cm,  długość ogona ok. 35 cm.

Małpa waży około 300-400 g.

Podgatunki

  • Saguinus imperator imperator;
  • Saguinus imperator subgrisescens.

Sierść tamaryny wąsatej jest szara z domieszką rdzawobrązowego koloru, dłonie i stopy czarne, ogon brązowy.

Głowa mała, charakterystyczne długie, białe wąsy (stąd nazwa wąsata).

Żyje w grupach rodzinnych.

Prowadzi nadrzewny tryb życia, jest aktywna w dzień.

Małpka ta jest wszystkożerna – zjada głównie owady, owoce i nektar.

Tamaryna wąsata

Tamaryna wąsata

 

 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *