Taruka

Taruka jest gatunkiem ssaka parzystokopytnego z rodziny jeleniowatych.

Obecny zasięg występowania gatunku obejmuje kraje Ameryki Południowej (Ekwador, Peru, Boliwia, Chile i Argentyna).

Taruka zasiedla górskie zarośla na wysokościach 4100-5200 m n.p.m.

Rzadko spotykana poniżej 4000 m n.p.m.

Głównym drapieżnikiem polującym na taruki jest puma.

Człowiek poluje na nie dla mięsa, skór i poroża.

Taruka jest gatunkiem narażonym na wyginięcie.

Długość ciała wynosi około 140-160 cm, długość ogona około 10-15 cm.

Długość poroża wynosi około 22-27 cm.

Ssak ten waży przeciętnie 45 kg.

Ciało krępe z krótkimi kończynami, bardzo długie uszy, poroże słabo rozgałęzione, tuż nad różą od łodygi odchodzi długie rozgałęzienie.

Samce zrzucają poroże w październiku-listopadzie.

Ubarwienie żółtoszarobrązowe.

Wierzchnia część ogona jest ciemnobrązowa, a spodnia biała.

Dymorfizm płciowy jest zaznaczony.

Ciąża trwa około 240 dni.

Na czas porodu samice oddalają się od stada na około 30 dni.

Rodzą jedno, rzadko 2 młodych.

Taruka prowadzi dzienny tryb życia.

Gatunek ten żyje w małych grupach złożonych z 4-9 osobników obojga płci prowadzonych przez doświadczoną samicę.

Poszczególne grupy są ze sobą ściśle związane i łączą się w okresie godowym w większe stada.

Samce toczą walki o samice.

Taruka żywi się roślinami.

Żyje do 10 lat.

Taruka

Taruka

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *