Urson

Urson jest gatunkiem gryzonia z rodziny ursonowatych.

To jedyny przedstawiciel rodzaju Erethizon.

Występuje w Ameryce Północnej.

Ssak ten może mieć około 64-103 cm długości ciała i około 14-30 cm długości ogona.

Urson osiąga wagę około 3,5-7 kg, niekiedy nawet 14 kg.

Żyje około 10 lat.

Jego największymi wrogami są:  ryś, kojot, puma, lis, niedźwiedź, wilk oraz puchacz wirginijski.

Łyko i pączki, igły drzew szpilkowych – to pożywienie tego gryzonia.

Prowadzi nocny tryb życia.

Jest samotnikiem, ale w kryjówce może być kilka ursonów.

Urson nie zapada w sen zimowy.

Ssak ten doskonale wspina się po drzewach i pływa.

Ruja trwa od września lub końca października do grudnia.

Ciąża trwa 210-217 dni.

Zazwyczaj rodzi się 1 młode.

Podgatunki:

  • Erethizon dorsatum dorsatum (Linnaeus, 1758);
  • Erethizon dorsatum epixanthus (Brandt, 1835);
  • Erethizon dorsatum couesi (Mearns, 1897);
  • Erethizon dorsatum myops (Merriam, 1900);
  • Erethizon dorsatum picinum (Bangs, 1900);
  • Erethizon dorsatum nigrescens (Allen, 1903);
  • Erethizon dorsatum bruneri (Swenk, 1916).
Urson

Urson


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *