Walabia bagienna

Walabia bagienna jest gatunkiem ssaka z rodziny kangurowatych.

To jedyny gatunek z rodzaju Wallabia.

Występuje na wschodnich wybrzeżach Australii (od półwyspu Jork do Australii Południowej).

Można go spotkać także na nowozelandzkiej wyspie Kawau.

Środowiskiem życia tego ssaka są obszary zadrzewione o gęstym podszyciu, widne lasy eukaliptusowe z gęstymi trawami i paprociami oraz wilgotnymi miejscami.

Chociaż z powodu niszczenia gęstego podszytu liczebność Wallabia bicolor zmniejszyła się, ciągle należy do zwierząt pospolitych i szeroko rozpowszechnionych.

Długość ciała tego zwierzęcia wynosi około 66-84 cm, ogona- około 66-86 cm, masa wynosi około 10-20 kg.

Samce są większe i cięższe od samic.

Ubarwienie od ciemnobrązowego do czarnego, spód jasnożółty do czerwonopomarańczowego.

Na policzkach smugi jasnożółte do jasnobrązowych.

Koniec ogona często biały.

Nogi przednie są krótkie, maja pięć palców zakończonych pazurami.

Nogi tylne są potężne, brak palucha, drugi i trzeci palec są małe i zrośnięte, czwarty palec jest najdłuższy, a piąty palec jest średniej długości.

Walabia bagienna żeruje nocą.

Ssak ten żywi się bylinami, roślinami uprawnymi, a także wieloma roślinami trującymi dla człowieka.

Rozmnażają się przez cały rok.

Samica ma 4 sutki w dobrze rozwiniętej torbie, ale rodzi zwykle jedno młode.

Ciąża trwa około 37 dni, a młode przebywa w torbie około 267 dni.

Walabia bagienna

Walabia bagienna

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *