Walabia smukła

Walabia smukła jest gatunkiem torbacza z rodziny kangurowatych.

Gatunek ten jest szeroko rozprzestrzeniony i liczny.

Występuje w lasach i otwartych terenach południowo-wschodniej Nowej Gwinei i w północnej części Australii.

W Nowej Gwinei był poławiany dla mięsa i futer.

Podgatunki:

  • Macropus agilis agilis;
  • Macropus agilis jardinii;
  • Macropus agilis nigrescens;
  • Macropus agilis papuanus.

Długość ciała wynosi około 59-85 cm.

Masa u samców wynosi około 19 kg, a u samic około 11 kg.

Ubarwienie tego ssaka jest żółtobrązowe z białym brzuchem i białym pasem na policzkach i miednicy.

Żyją w małych, luźnych stadach, które mogą łączyć się w większe skupiska na czas żerowania.

Zwierzęta te prowadzą głównie nocny tryb życia.

Walabia smukła

Walabia smukła

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *