Wapiti

Wapiti jest gatunkiem ssaka z rodziny jeleniowatych.

Do niedawna uznawany za podgatunek jelenia szlachetnego, do którego wapiti jest bardzo podobny.

Nazwa wapiti początkowo dotyczyła podgatunków północnoamerykańskich, później używana była dla podgatunków zamieszkujących lasy strefy umiarkowanej Ameryki Północnej, głównie Góry Skaliste oraz wschodnią część Azji.

Na podstawie badania DNA stwierdzono wyraźne różnice pomiędzy wapiti a jeleniem szlachetnym, wystarczające, aby uznać wapiti za odrębny gatunek.

Dalsze badania wykazały występowanie trzech grup populacji wapiti:

  • północnoazjatycko-amerykańską;
  • południowoazjatycką;
  • wschodnioazjatycką.

Dwa z podgatunków wymarły:

  • wapiti kanadyjski (C. canadensis canadensis);
  • C. canadensis merriami.

Wapiti znajduje się w godle Kolumbii Brytyjskiej (jedna z prowincji Kanady).

Wapiti wywodzą się z Azji Środkowej, przedostały się do Ameryki Północnej przez most lądowy Beringa.

Został introdukowany w Nowej Zelandii i Argentynie.

Wapiti

Wapiti

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *