Wombat australijski

Inne nazwy: wombat szorstkonosy Kreffta, wombat północny

Wombat australijski jest gatunkiem torbacza z rodziny wombatowatych (Vombatidae).

Jest to krytycznie zagrożony wyginięciem ssak.

Był masowo poławiany ze względu na atrakcyjne futro osiągające wysokie ceny.

Do 1981 roku został niemal całkowicie wytępiony ? szacowano, że przeżyło 20?40 osobników.

Obecnie żyje około 70 wombatów australijskich.

Przed przybyciem Europejczyków do Australii wombat australijski występował licznie w Nowej Południowej Walii.

Do 1910 roku obserwowano jeszcze dwie populacje – w południowym Queensland i w Nowej Południowej Walii.

Obecnie ten gatunek torbacza spotykany jest jedynie w Epping Forest National Park w środkowym Queensland.

Żyje na suchych i otwartych terenach.

Podgatunki:

  • Lasiorhinus krefftii krefftii;
  • Lasiorhinus krefftii gillespiei;
  • Lasiorhinus krefftii barnardi.

Wombat australijski jest zwierzęciem o masywnej, krępej budowie.

Długość jego ciała wynosi około 1 m, a masa około 25-40 kg.

Ma dużą głowę, małe oczy i silnie umięśnione kończyny przednie.

Należy do największych gatunków kopiących nory w ziemi.

Po obu stronach nosa posiada długie włosy czuciowe, stąd nazwa szorstkonosy.

U samic występuje torba lęgowa.

Ten gatunek prowadzi samotniczy tryb życia. Jest trudny do obserwacji w warunkach naturalnych.

Pod ziemią buduje system tuneli, jest aktywny głównie w nocy.

Torbacz ten żywi się trawami.

W zasięgu swojego występowania musiał konkurować o pokarm ze stadami wypasanego bydła.

Wombat australijski

Wombat australijski


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *