Wombat tasmański

Wombat tasmański jest średniej wielkości torbaczem z rodziny wombatów.

Przypomina wyglądem borsuka, o jednolitej szarej sierści.

Występuje na obszarze Australii (od granic Queensland i Nowej Południowej Walii wzdłuż pustyń Wiktorii aż do południowo-wschodniego krańca Australii) oraz na Tasmanii.

Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Vombatus (É. Geoffroy Saint-Hilaire, 1803).

Wombat tasmański zamieszkuje pagórkowate tereny pustynne i wzdłuż lasów.

Mieszkają w norach, które służą również jako kryjówka w przypadku niebezpieczeństwa.

Jeden wombat może posiadać nawet 10 nor.

Wombat wygrzebuje nory przednimi łapami zaopatrzonymi w długie i ostre pazury.

W pobliżu wejścia do nory często wygrzebuje płytki dołek, w którym wygrzewa się w porannym słońcu.

Aktywny głównie nocą.

Gatunek nie jest zagrożony wyginięciem, poza regionem Wiktorii (mimo to postanowiono ograniczyć polowania).

Ssak ten żyje do 20 lat.

Długość ciała (bez ogona) wynosi około 70-115 cm, długość ogona – około 2,5 cm, wysokość: ok. 25-30 cm.

Torbacz ten waży około 20-35 kg.

Głównym składnikiem diety tego ssaka są trawy (jada również korzonki, korę oraz liście drzew i krzewów).

Wombat gryzie pożywienie za pomocą szybkich ruchów szczęki dolnej, jego zęby różnią się od innych torbaczy, przypominają zęby gryzoni.

Przez całe życie zwierzęcia nieustannie rosną, gdyż są na bieżąco ścierane.

Pora godowa trwa od kwietnia do czerwca i jest to jedyny okres kiedy wombaty rezygnują z samotnego życia.

Po około 20 dniach ciąży samica rodzi jedno młode w fazie embrionalnej (ma około 22 mm długości i waży ok. 2 gramów).

Dzięki wczesnemu wykształceniu się dobrze rozwiniętych, przednich łap, młode dociera do torby lęgowej otwierającej się ku tyłowi, inaczej niż u innych torbaczy.

Przystosowana jest tak, aby ułatwić dostęp do niej potomstwu oraz aby do jej wnętrza nie dostawała się glina podczas wykopywania nory lub wykopywania pożywienia przez matkę.

Przez kolejne sześć miesięcy młode przysysa się do jednego z sutków, który obficie zaopatruje je w odżywcze mleko.

Wombat tasmański

Wombat tasmański

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *