Wyjec czarny

Wyjec czarny jest gatunkiem małpy szerokonosej z rodziny czepiakowatych.

Występuje w lasach tropikalnych Ameryki Południowej.

Długość ciała wynosi około 70 cm, długość ogona około 75 cm.

Ssak ten waży około  7?9 kg.

Występuje wyraźny dymorfizm płciowy.

Samce mają czarną sierść i są większe od oliwkowożółtych samic.

Futro obu płci jest długie i gęste.

Posiadają chwytny ogon, a także worki rezonansowe, pozwalające im wydawać charakterystyczne dla wyjców odgłosy ? ryki i wycia.

Samica rodzi jedno młode po ciąży trwającej 180-194 dni.

Ubarwienie młodego jest podobne do ubarwienia samicy.

Wyjec czarny prowadzi dzienny tryb życia.

Żyje w stadach, składających się z 5?30, zwykle 5?8 osobników.

Większość czasu spędza w koronach drzew.

Wyjec czarny (samiec - czarny, samica - oliwkowożółta)

Wyjec czarny (samiec - czarny, samica - oliwkowożółta)

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *