Zając amerykański

Zając amerykański jest gatunkiem zajęczaka z rodziny zającowatych.

Obecny zasięg występowania gatunku obejmuje Kanadę i najbardziej na północ wysunięte obszary Stanów Zjednoczonych.

Siedliskiem tego zwierzęcia są otwarte przestrzenie, bagna, zarośla wzdłuż rzek i rowy.

Zające amerykańskie wykorzystują w walce z drapieżnikami kamuflaż lub szybką ucieczkę.

Występują licznie w całym zasięgu występowania, a ze względu na dużą płodność nie są uważane za gatunek zagrożony wyginięciem.

Ssaki te stanowią pokarm wielu drapieżników. Czasem niszczą drzewa.

Ubarwienie latem rdzawo lub szaro-brązowe, ciemniejsze wzdłuż grzbietu, brzuch biały, zimą białe z czarnymi końcami uszu. Uszy są krótsze niż u innych zajęcy.

Samice są trochę większe od samców.

Długość ciała wynosi około 380?460 mm, długość ogona – około 39?52 mm.

Zając amerykański waży ok. 1,5 kg.

Ssaki te prowadzą samotniczy tryb życia, ale w dużym zagęszczeniu.

Aktywne są głównie w nocy, nie zapadają w sen zimowy.

Mają dobry słuch. Potrafią pływać (obserwowano przypadki przepływania małych zbiorników wodnych oraz ucieczki do wody przed drapieżnikami).

Ssaki te żyją do 5 lat, ale w warunkach naturalnych większość osobników ginie w pierwszym roku życia.

Zające amerykańskie są zwierzętami roślinożernymi.

Samica może urodzić w ciągu roku do czterech miotów złożonych z 2-8 młodych, które rodzą się w pełni owłosione i zdolne do samodzielnego poruszania się.

Samica opiekuje się nimi przez 4 tygodnie.

Podgatunki:

  • Lepus americanus americanus;
  • Lepus americanus cascadensis;
  • Lepus americanus bairdii;
  • Lepus americanus dalli;
  • Lepus americanus virginianus;
  • Lepus americanus struthopus.
Zając amerykański

Zając amerykański


Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *