Zając polarny

Jest to gatunek ssaka z rodziny zającowatych, występującego w strefie tundry i tajgi.

Wraz ze zmianą pory roku, przystosowuje się do środowiska.

Przy pierwszych śniegach zmienia futro na białe.

Prawdziwe zające arktyczne mają nieskazitelną białą sierść przez cały rok.

Jego środowiskiem naturalnym są polarne i górzyste siedliska.

Kiedyś uznawano go za podgatunek bielaka, ale obecnie uważa się go za osobny gatunek.

Zając polarny występuje w tundrowych regionach Grenlandii i części Kanady położonymi najdalej na północ, jak również w Alasce.

Na dalekiej północy zające są białe przez cały rok.

W innych częściach, latem mają mroźny niebiesko-szary kolor, ale ogon pozostaje biały.

Długość ciała tego zająca wynosi średnio 40-50 cm, masa: około 5 kg.

Zając polarny żywi się głównie zdrewniałymi roślinami.

Zjada także pąki, jagody, liście i trawę.

Ma doskonały węch i może kopać w poszukiwaniu gałązek wierzbowych poniżej śniegu.

Zając polarny

Zając polarny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *