Zając wielkouchy

Jest to gatunek ssaków, należący do rzędu zajęczaków, do rodziny zającowatych.

Zając wielkouchy występuje w północnej i środkowej Ameryce Północnej.

Żyje w lasach.

Niezagrożony wyginięciem.

Długość ciała zająca wielkouchego wynosi 36-52 cm, waga: 1-1,8 kg.

Sierść latem szarobrązowa, zimą biała.

Nazwę zawdzięcza dużym uszom.

Poza tym ma długie przednie łapy, a tylne mocno umięśnione, co pomaga mu przy długich ucieczkach przed drapieżnikami.

Ssak ten prowadzi nocny tryb życia.

Żyje w stadach.

Zając wielkouchy to roślinożerca.

Pora godowa zaczyna się u zajęcy wielkouchych już wczesnym przedwiośniem.

Zając wielkouchy

Zając wielkouchy

2 Comments

  1. Ewuńka masz coś do tego??? :)

    no tak myślałam że będzie to przydatne ale niestety chciałam coś o jego pustynnym życiu 🙁

    Reply
  2. Fisieeen

    Skąd wzięłaś/eś te informacje ?? Ja mam encyklopedie o ssakach i tam pisze że prowadzi samotny tryb życia, waży do 3,5 kg a nie do 1,8 kg i nie żyje tylko w górach ale też na półpustyniach i stepach ❓

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *