Zajączek błotny

Jest to gatunek ssaka, należący do rzędu zajęczaków, z rodziny zającowatych.

Zajączek błotny żyje jedynie w górach Barisan na Sumatrze.

Jest to gatunek krytycznie zagrożony, głównie z powodu wycinki lasów i utraty miejsc siedliskowych.

Ma około 40 cm długości, ogon około 1,5 cm.

Sierść koloru szarego z brązowymi pasami.

Zad i ogon czerwone, podbrzusze białe.

Zajączek błotny żywi się łodygami i liśćmi roślin, jednak ujęte zajączki jadły również ryż, kukurydzę, chleb, banany i ananasy.

Od 1972 roku widziany jedynie trzy razy, ostatnio w styczniu 2007 roku – przy pomocy ukrytej kamery-pułapki po raz pierwszy od 2000 roku udało się go sfotografować.

Zajączek błotny

Zajączek błotny

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *