Zębiełek białawy

Zębiełek białawy jest gatunkiem owadożernego ssaka z rodziny ryjówkowatych.

Zasiedla Europę Środkową i Południową oraz Azję Zachodnią.

W Polsce występuje na południu (również w Tatrach) w Wielkopolsce i na Lubelszczyźnie.

Spotkać go można na polach uprawnych i łąkach.

Zasiedla tam nory kreta i nornic, czasami kopie własne nory.

Buduje też ze splecionych traw gniazda pod kupami gałęzi.

Gniazda te mają jedno wyjście z boku.

Ssak ten często przebywa też w pobliżu zabudowań ludzkich.

Gatunek objęty w Polsce ścisłą ochroną.

Długość ciała do 80 mm, długość ogona do 40 mm, masa ciała 7 do 15 g.

Grzbiet ciała ma barwę rdzawą, brązową lub ciemnobrązową, spód ciała jest biały lub jasnopopielaty.

Zębiełek białawy jest aktywny przez całą dobę.

Żywi się głównie owadami i ich larwami, ślimakami, ale także drobnymi gryzoniami.

Zjada też padlinę, a nawet owoce.

Ilość zjedzonego pożywienia w stosunku do masy ciała jest bardzo duża.

Ciąża trwa 31 do 33 dni.

Samica rodzi w jednym miocie 3 do 6 młodych.

Dojrzewają one płciowo już po 4 miesiącach życia, a więc rozmnażać się mogą jeszcze w tym samym roku.

W ciągu roku samica wydaje od 2 do 4 miotów.

Osobniki tego gatunku żyją bardzo krótko ? do 1,5 roku.

Zębiełek białawy

Zębiełek białawy

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *