Zębiełek karliczek

Zębiełek karliczek jest gatunkiem ssaka z rodziny ryjówkowatych.

Ssak ten występuje rzadko w Polsce Zachodniej (Pojezierze Pomorskie, Wielkopolska, Dolny Śląsk) oraz w Karpatach i na Podkarpaciu.

Zębiełek zasiedla rozmaite biotopy (przede wszystkim zbiorowiska krzaczaste i leśne oraz ogrody).

Długość głowy i tułowia to od 5,3 do 8,2 cm, ogona od 2,4 do 4,8 cm.

Ssak ten waży około 3,0 – 7,5 g.

Ubarwienie jest brunatno-brązowe, od stronybrzusznej ochrowe, szarożółte.

Zębiełek odżywia się owadami i innymi drobnymi bezkręgowcami.

Ilość zjadanego w ciągu dnia pokarmu równa jest masie ciała.

Zwierzęta te są aktywne przez całą dobę (zwłaszcza rano i wieczorem, z regularnymi przerwami).

Żyją najczęściej na określonym terytorium.

Mają dobrze rozwinięte zmysły powonienia, słuchu i dotyku, znacznie słabiej wzrok.

Wrogami tych małych ssaków są sowy, lisy, łasice oraz koty.

Rozród odbywa się 3 lub 4 razy w ciągu roku (rodzi się po 1 – 6 młodych).

Po upływie 10 dni młode otwierają oczy, a dojrzałość płciową uzyskują jeszcze tego samego roku.

Zębiełki karliczki rzadko żyją dłużej niż 2 lata.

Zębiełek karliczek

Zębiełek karliczek

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *