Zebra górska

Jest to gatunek ssaka z rodziny koniowatych.

Zebra górska wybiera górskie łąki nadbrzeżnych łańcuchów górskich Namibii i południowo-zachodniej Afryki.

W okresach zimnych przenoszą się zazwyczaj do zalesionych wąwozów.

Zebra górska jest roślinożerna, głównym pożywieniem są trawy.

Jest to najmniejsza ze wszystkich zebr – wysokość w kłębie 120-130 cm.

Zebry górskie osiągają dojrzałość płciową w wieku 5 lat. Ciąża trwa około 365 dni.

Zebry te, podobnie jak większość koniowatych, żyją w stadach. Stado składa się z ogiera, 1-5 samic i potomstwa.

Występują dwa podgatunki: Hartmanna i przylądkowa.

Oba podgatunki są zagrożone wyginięciem.

Zebra górska

Zebra górska

1 Comment

  1. ed

    Skopiowane z Wikipedii

    Reply

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *