Zebra równikowa

Inna nazwa: zebra Granta.

Zebra ta jest najmniejsza z sześciu podgatunków zebry stepowej.

Ssak ten ma biało-czarne pasy na głowie, szyi, bokach, biodrach i kończynach aż do kopyt.

Pasy są szerokie i mocno wyodrębnione. Brak grzywy.

Zasięg występowania zebry Granta rozciąga się na terytoria różnych krajów.

Występują w Zambii na zachód od rzeki Luangwa i na wschód do Jeziora Kariba, w prowincji Demokratycznej Republiki Konga zwanej Katanga oraz w Tanzanii, Kenii i południowej Etiopii.

Niedawne wojny domowe w Rwandzie, Somalii, Sudanie, Etiopii i Ugandzie spowodowały dramatyczny spadek populacji wszystkich dzikich zwierząt, w tym zebry Granta, która nie występuje już na terytorium Burundi.

Wojna domowa w Angoli w ciągu ostatnich 25 lat zniszczyła populacje dzikich zwierząt tego kraju, (m.in. dawniej szeroko występującej zebry stepowej), zniszczyła administrację parków narodowych oraz infrastrukturę.

W związku z tym, zebra Granta praktycznie nie występuje już w Angoli, chociaż ta informacja wymaga potwierdzających badań.

Zebra równikowa

Zebra równikowa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *