Zebra stepowa

Jest to gatunek ssaka z rodziny koniowatych, najliczniejszy gatunek zebry.

Nie jest zagrożony wyginięciem.

Często spotykane w ogrodach zoologicznych, również w Polsce.

Zebra stepowa występuje na sawannach i stepach w południowo-wschodniej Afryce, od południowej Etiopii do wschodniej Republiki Południowej Afryki.

Ssaki te są roślinożerne, głównym pożywieniem są trawy.

Wysokość w kłębie: 1,25 – 1,4 m, długość: 2,3 m, waga: 220-300 kg.

Stepowa zebra może rozpędzić się do prędkości 60 km/h.

Zebry stepowe osiągają dojrzałość płciową w wieku do 4 lat.

Ciąża trwa około 375 dni.

Zebry te, podobnie jak większość koniowatych, żyją w stadach.

Stado składa się z ogiera, kilku samic i potomstwa.

Zebra stepowa żyje 30-35 lat.

Zebra stepowa

Zebra stepowa

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *